زنجیر تایم موتور خودرو
زنجیر تایم چیست و آیا تا به حال نام این قطعه به گوش شما خورده؟
در ادامه به یک سری سوالات متداول شما عزیزان در مورد تایمینگ زنجیری پاسخ خواهیم داد و به طور کامل به معرفی زنجیر تایم خواهیم پرداخت تا با آنچه که در این دانشنامه آموزش خواهید دید ، از سلامت موتور خودرو خود محافظت کنید.
زنجیر تایم موتور خودرو چیست؟
زنجیر تایم وظیفه هماهنگ سازی قطعات موتور خصوصا میل سوپاپ ها و میل لنگ را به عهده دارد و باعث هماهنگ سازی حرک
نشانه های خرابی و ایراد در سیستم تاینمینگ زنجیری:
- – صدا ها و نویز های اضافیو غیر عادی
- روشن شدن چراغ چک در نمایشگر پشت امپر
- استارت اولیه سخت و به تعبیری احتراق ناقص
- دور موتور غیر عادی و غیر طبیعی
- شکستن پیستون و کج شدن سوپاپ
- افزایش میزان دود خروجی از اگزوز
زنجیر موتور مزدا 3
حال که صحبت از زنجیر موتور به میان آمد لازم می دانیم در خصوص زنجیر موتور مزدا 3 قدیم و مزدا 3 نیو صحبت کنیم.
یک سوال مهم و همیشگی در مورد زنجیر موتور مزدا این است که آیا زنجیر موتور مزدا 3 قدیم و مزدا 3 نیو یکسان هستند؟
بله ، زنجیر موتور مزدا 3 قدیم و مزدا 3 نیو یکسان می باشد.
قطعات و متعلقات زنجیر موتور مزدا 3:
- زنجیر موتور
- سفت کن زنجیر موتور مزدا3
- بالشتک های زنجیر موتور مزدا3
تاریخچه استفاده از تسمه تایم موتور خودرو:
اولین تسمه تایم در سال 1945 میلادی مورد استفاده در طراحی موتور خودرو قرار گرفته است . در سال 1962 ، خودروی آلمانی ( گلاس gelas 1004 ) اولین خودرویی بود که از تسمه تایم استفاده می کرد و به تولید نسبتا انبوه در زمان خود رسید .چندی بعد در آن سوی آب ها در سال 1966 میلادی این پونتیاک بود که برای اولین بار در کشور آمریکا از تسمه تایم در محصول Tempest خود استفاده کرد . در سال 1966 شرکت Vauxhall تولید طراحی جدیدی از موتور های 4 سیلندر را آغاز کرد که در آن از تسمه تایم استفاده می شد و همین ترکیب بندی امروزه در غالب خودروها مورد استفاده قرار می گیرد . البته در خودروهای گران قیمت و غیر اقتصادی از نظر مصرف کنندگان ( خودروهای sport ) که دارای شتاب و قدرت بالایی می باشند بیشتر از زنجیرتایم برای افزایش راندمان و کاهش هزینه ها استفاده می گردد، اما نکته در این است که تکنولوژی ساخت اینجین های امروزی که از این زنجیر ها استفاده می کنند بسیار با خودرو های قدیمی که در گذشته تولید می شدند متفاوت هستند.
تفاوت های تسمه تایم و زنجیر تایم:
رسالت عملکرد تسمه تایم و زنجیر تایم مشابه هستند و تفاوت مهم و اصلی بین آن ها در طول عمر ، جنس و شرایط نصب در آنهاست. به واقع تسمه از جنس لاستیک فشرده به همراه دوخت و به تعبیری تقویت شده بوده و زنجیر تایم از جنس غیر لاستیکی، فلز ساخته شده است ؛ تسمه تایم ها از نظر محل نصب بیرون از انجین قرار می گیرند اما زنجیر تایم داخل موتور قرار داشته و با توجه به جنس و تماس خود با اجزای دیگر ، به روغن کاری بالایی احتیاج دارند و برای این منظور از روغن داخل موتور استفاده می کنند . در حالت طبیعی طول عمر زنجیر تایم بیش تر از تسمه تایم بوده و بسیاری عمر زنجیر تایم را برابر با عمر مفید موتور می دانند ؛ اما تسمه تایم یک قطعه کاملا مصرفی بوده و عمرکمتری نسبت به تسمه دارد که به تفصیل در دانشنامه مربوط به تسمه تایم معرفی و به آن پرداخته شد.
در موتور های احتراق داخلی قدیمی از زنجیر تایم استفاده می شد ، اما چون زنجیر تایم ها ذاتا لرزش و سر و صدای زیادی ایجاد می کردند ، صنعت خودرو سازی تقریبا از میانه های دهه 1960 میلادی به سمت استفاده از تسمه تایم تمایل پیدا کرد ؛ اما با وجود پیشرفت فناوری ساخت زنجیر تایم و بهینه سازی های گسترده در عملکرد این قطعه ( کاهش سر و صدا و لرزش از جمله مهم ترینِ این بهینه سازی ها هستند ) ، در چندین سال اخیر خودروسازان مختلفی در پیشرانه های تولیدی خود از زنجیر تایم استفاده کرده اند . گفتنی و ملزوم به ذکر است که مشکلات و خرابی هایی که پاره شدن زنجیر تایم برای پیشرانه ایجاد می کند ، به مراتب بیش تر و جدی تر از خرابی های تسمه تایم است .